FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

25 October 2009

Aku Suka Bermadu???


tajuk yang sengalll...wakakakakakaka...




 

actually bermadu tu bukan dalam kehidupan rumahtangga aku okeh...[aku siap bold tu...]
*minta dielakkan la perkara neh dalam rumahtangga aku...ameen...*

apa yang aku nak story neh aku bermadu dalam amalan kesihatan aku...kisahnya pagi tadi aku pergi pasar basah seksyen 16 neh yang jaraknya kira-kira sepelaung dari rumah aku neh...hik hik hik...dalam pasar tu aku meround cari barang keperluan dapur...sekali tu aku terpandang pakcik neh [yang membahasakan dirinya 'pak aji' kat aku] yang tengah menjual madu neh...kebetulan memanggg aku tengah cari madu untuk keperluan famili aku...aku memang nak beli untuk anak-anak aku dan kegunaan mr. hubby jugak...

dalam gambar tu madu tu ada 2 kaler kan? satu yellow dan satu lagik dark yellow menghampiri warna keshoklatan...khasiat keduanya jugak berbeza...cara makan madu, jangan sesekali makan guna sudu besi ke, stainless steal ke, hatta emas sekali pun jangan...cukup la sekadar guna sudu plastik jer...dikhuatiri khasiatnya akan hilang...pastu sebaiknya makan madu neh sebelum sarapan...

aku citer dulu yang kaler kuning tu...khasiat madu yang neh, ianya untuk kesihatan dari dada ke atas...untuk lelah, batuk, demam dan sebagainya...sesuai la untuk kanak-kanak dan bayi jugak...kalau bagi kat bayi tu agak-agak la...jangan la bagi satu sudu besar gituk, madu neh panas...cukup la bagi setitik dua...dan jangan bagi waktu malam kalau boleh, takut madu tu merangsang bayi neh jadik aktif pulak lepas makan madu, udah tak boleh nak tido lak kang, kang dengan mak apak bayi jugakkk jadinya tak boleh tido...

yang kaler keshoklatan itu, khasiatnya untuk dari bahagian perut dan ke bawah...untuk usus, lawas, dan sebagainya...[yang sebagainya tu aku rase ramaiiii yang tahu kan? kan? kan?...] pak aji tu siap pesan kat mr. hubby beli sekali telor ayam kampung nanti boleh makan madu campur ayam kampung, rasanya macam kayaaaaa...neh pak aji tu la yang bilang...tapi mr. hubby mana pernah makan telor ayam kampung campur madu, so tatau la dia akan amalkan ke tak kaedah yang pak aji neh bitau dia...tapi kalau makan madu cam tu sesaja memang la dia makan...

apa pun, pak aji siap cakap, makan madu neh kena istiqamah...bagi aku, neh salah satu usaha aku untuk menjaga kesihatan famili aku...

wallahua'lam...

2 comments:

Tika said...

famili akak pun amalkan yang sama. Ayah akak dulu, memang kerap gak laa makan madu dan telur ayam kg mentah tetiap pagi...

akak ingat nak beli madu yang ada bacaan doa hafiz2 al quran tu laa..apa ke nama ntah...saja nak try hehe.

:: elise :: said...

kak tika
lis neh jumpa madu neh kebetulan beli barang dapo kat pasar basah sect 16...tapi so far memang ok la amalkan madu, kurang dah batuk eiman neh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...