FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

25 October 2009

Steambot + Garden Salad + Sagu Gula Melaka Wif Nata De Coco






:: multi-function cooker [brand FABER] ::


:: bahan-bahan yang telah siap dan bersedia untuk disteamkan...uhuksss... ::


:: sos untuk menyeteamkan kesedapan steambot...wakakakaka... ::


kisahnya adalah, aku neh mase family day ofis tu ari tu ari dapat multi-function cooker neh...so terussss terlintas kat pemikiran aku neh nak buat steambot...tapi banyak kali jugak la tertangguh dan menangguh atas alasan yang kekadang kukuh dan kekadang tak baper nak kukuh [seperti kemalasan melanda, lantas ku simpan semula periukkkkk ituuu...wakakakaka...]

so ari neh dengan vanggaaa sekali, aku berjaya sudah bersteambot...setttaaapppppp...i likeeee...makan sampai nak membuncett youu...

resepi sos adalah seperti ini,

RESEPI SOS STEAMBOT

bahan
* 8 tangkai lada merah
* 2 ulas bawang putih
* 3 sudu sos ikan
* 2 sudu minyak bijan
* 1/4 cawan cuka
* 1/4 cawan air
* 1/2 sudu kacang tanah
garam
gula
bijan : sangan [goreng tanpa minyak]
daun ketumbar [hiris halus]

nota: bahan yang bertanda * kisar bersama

cara
~ masak bahan yang dikisar, masukkan garam dan gula secukup rasa, masak sehingga pekat
~apabila mahu menghidang, gaulkan bersama bijan dan daun ketumbar

so leh la korang lak menerai kalau nak bersteambot kat rumah...puas makan beb....




selain menu di atas, aku buat jugak garden salad...tapi aku add lagik ngan sosej...ini pun settaappp bangat sebagai appertizer...


:: garden salad with sosej ::


dan sebagai dessertnya, aku buat sagu gula melaka with nata de coco...sedapppnyaa bila makan sejuk-sejuk gituk...first time jugak la neh kiranya aku terai buat kuih neh...takut jugak lembik ke, keras ke..mujur sesedap rase jer...alhamdulillah...


:: sagu yang baru disejukkan ::


:: sagu gula melaka with nata de coco ::




2 comments:

Anonymous said...

sedappppnyewwwwwwwww...

:: elise :: said...

try la buat~!
(^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...