FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

23 December 2010

Siakap Stim Yang Tak Stim






apakah tajuk di atas?
miahahahahaha

*kerna kasihan melihat belogoblog ai terabai
gigih ai amek gamba guna henpon mr. hubby
hehehehehehehe
so inilah hasil tangkapan gambar ai yang terbaru

jangan confuse
sebab cerita resepi ai kali neh memang agaks peliks
tapi ai gerenti sedap
sampai jilat tulang ikan
hehehehehehe
nak-nak kalau ada yang selama neh dok ngidammm
nak buat sendiri siakap steam
tapi tak ada steamer

ini sehsuwei untuk orang yang mahu melakukan jalan pintas
ekceli kesahnya
ai malas nak korek punggah barang kat kitchen cabinet ai
carik steamer ai yang dabak tu
then guna tak baper minit kang nak kemas balik
ooOowwhhh, ke-malas-an sedang melanda!!!
ekceli
kat  umah neh ada 2 jenis steamer
1-electric
2-gas
dan kerana ai menggunakan alasan yang tersebut di atas
maka terjadilah hasilnya siakap stim tanpa perlu distimkan
NAMUN
rase dia ai gerenti masih superb
do not worry okeh
similar or mebi close to equal rase macam siakap stim juga
* pendapat tersebut adalah pendapat bersifat peribadi
hehehehehe



trick-nya adalah
google je mana-mana resepi siakap stim yang uols suka
tapi kalau ndak-ndak jugak resepi ai
maka resepi ai adalah seperti di bawah

bahan-bahan
sekor siakap atau apa-apa jua jenis ikan yang uols suka
bawang putih-cincang
sos ikan-3 sudu besar
sos tiram-2 sudu besar
halia [2 inci]-hiris nipis
3 biji asam boi puteh
lada-potong ikut suka
sedikit air
tepung jagung
[untuk pekat kan kuah dan ini adalah optional]
daun ketumbar
air perahan limau nipis
cili api-ketuk
[ikut suka sapa yang suka makan pedas]

cara-cara
ambik kuali yang besar
hidupkan api
then letak ikan + bawang putih + sos ikan +
sos tiram + halia + asam boi + air
tutup ikan tersebut dengan tutup piyok yang besar
agak-agak sebelah dah masak
terbalik kan ikan
masukkan lada
tutup semula
bila dah hampir nak masak
tuangkan bancuhan tepung jagung
kacau-kacau manja dan biarkan masak sepenuhnya
dah masak tu
bolehlah diangkat dan bubuh daun ketumbar
bersama air perahan limau nipis
dan cili api [
ai tak letak sebab ai neh tak kuat makan pedas]
ehehehehehe
so boleh la ia dihidang
dan dinikmati seisi keluarga
selamat mencuba!

dan jangan lupa kembali semula ke belog ai
kerana ai mahu meng-share
resepi sayur easy peasy
so nantikan ya!









nota kaki:
waaaaaaa, tak tahan ayat last tu
feeling cam chef wan pulak!
miahahahahaha


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...