FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

28 July 2011

Checklist Barang Keperluan Baby & Mummy!





pic-googled


anak dah masuk 3 pon
ai still blur jugak nak sediakan barang keperluan
hahahahaha
terpaksa intai sana sini untuk mencari info
apa pun
yang ai senaraikan kat bawah
adalah yang ai pikir bersesuaian
untuk keperluan diri ai & baby



barang keperluan baby
-baju lengan panjang/seluar panjang : 3
[baru beli 2 lai]
-baju lengan pendek/seluar pendek : 3
-baju lobang-lobang tangkap angin : 3
-romper : 3
-mitten & booties : 5
[sekali kumpul balik ada lebey 12 pasang lak, so tayah beli]
-barut : 5
[neh pun ada 10 lai dari abang-abang dia dulu, tayah beli jugak!]
-bedung : 4
[ada 2 lai yang masih elok digunakan, kena beli lagi 2 lai]
-diaper newborn size
-tisu basah
[sudah beli]
-krim ruam lampin
-tuala mandi : 2
[juga sudah ada, yang belum pakai pun ada, tak perlu beli lagi]
-sabun bayi
[nanti ai nak beli yang top to toe]
-besen mandian
[sudah ada, tayah beli lagi]
-bedak/losen/minyak bayi
[hurmmm, yang neh macam tak perlu beli sebab memang sentiasa ada di rumah]
-minyak angin
[ai prefer beli minyak yuyi cap limau tu je + balm khas untuk baby berbau stroberi
rasenya tak perlu beli, sebab memang sentiasa ada di rumah]
-sikat
[sudah ada, tayah beli lagi]
-pemotong kuku
-bebola kapas
[sudah beli]
-tikar bergetah
-set tilam/bantal kekabu
[hurmmm, yang neh pun sudah ada, cuma ingat nk tempah sarung baru sahaja]
-selimut
-set playpen + tilam + kelambu
[diperturunkan dari zaman elham]
-botol susu
[sudah beli brand tomme tippee]
-berus botol susu
[dapat free masa beli set sterilizer]
-sterilizer
[juga sudah beli brand tomme tippee]

 barang keperluan mami
-pam susu
[dulu punya brand avent manual, kali neh beli set baru medela freestyle]
-pad payu dara
-coli menyusu
[sudah beli brand avon saja...]
-tuala wanita
-bengkung
[ai beli brand autumnz]
-jamu
[sudah tempah kat makcik di kampung]
-tempah mak bidan urut
-stokin
-baju untuk menyusu baby
-tungku
[ai beli yang jenis tungku moden je...senang nak hangatkan]
-beg

lain-lain keperluan
-mainan baby
[sudah beli 2 jenis, cargasss beli mainan kan...so tengok toys baby yang cute-cute]
-stroller
[guna abang elham punya je, tayah beli lagi]
-car seat
[yang ada sudah sedekah kat abang, mungkin kena beli baru nanti]
-high chair
[yang neh juga sudah ada sejak zaman eiman-elham dan bakal digunakan oleh baby]
-play mat
[sudah ada, warisan dari elham, tayah beli lagi]
-cooler bag
[sudah ada, tayah beli juga]
-tempat penyimpanan susu
[sudah beli brand autumnz bersekali dengan ziplock, senang nak simpan]
-high chair
[yang neh guna je dari eiman ke elham dan turun ke baby pulak...]



so rasenya ai akan melihat senarai ini
dari semasa ke semasa
supaya barang yang sudah ada
ai tak perlu fening kan kepala membelinya
juga mengelakkan ai asik nak soping yang bukan-bukan
hahahahahaha









4 comments:

NM02 said...

hamek.... rajinnyer wat senarai

elise said...

hahahaha...blur mak noks nak menyediakan persiapan baby...kalau tak buat senarai, kang ade je rase benda yang tertinggal!

didil said...

kakkk!! yang balm khas bau stoberi tuh, beli katne? nak jugak ahh..hehe.same tak ngan vicks yang jual kat watson/guardian tuh?

elise said...

didil
bukan brands vikcs
tapi brand 21st century
nnt akak try wat entry bergambar ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...