FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

03 February 2012

Bengkak Susu/Mastitis





picca-googled


menjadi seorang mommy 
yang gigih mahu memberi susu badan pada anaknya
memang bukan satu kerja mudah
kena kuat semangat, 
positif dan 
menjaga kesihatan diri

dan terkadang tidak dapat lari dari 
masalah bengkak susu/mastitis
sapa yang pernah alaminya
 memang merasa azabnya macam mana
terkadang boleh membawa demam 
kalau alang-alang badan tidak kuat!
huhuhuhuhu




simptom mastitis
- ketulan di payudara [bengkak], merah dan sakit serta panas
- demam
- badan menggigil rasa seram sejuk
- selesema
- keletihan


simptom ini selalunya berlaku pada sebelah payudara sahaja


untuk legakan kesakitan
ai cari pelbagai cara


tuam kan kawasan yang bengkak dengan tuala panas
perghhhhhhhhhhh
berayor bijik mata rasenya
udah la bengkak dan panas
tambah hot towel lagik panas


so memula ai legakan dulu ngan cold method
sejukkan dulu radang dengan kiub ais, bila kurang sakit
baru tuam ngan tuala panas
selain tu ai tepek juga dengan daun kubis
dan juga mengurut
makcik tukang urut ai pulak buatkan pupur
asam jawa + garam + sedikit air
dan sapukan pada seluruh payudara
memang sedikit kotor dan leceh
tapi memang melegakan
sebab kehangatan asam jawa tu
memang terasa meresap ke dalam payudara


tapi terkadang kala masalah bengkak tu
masih wujud
walau pun udah menerai pelbagai kaedah
ai google lagi dan lagi dan lagi
akhirnya ai bertemu satu info yang berguna
iaitu kaedah mencucuk dengan jarum yang sudah di steril
pada titik putih yang bertompok di nipple tuh
white spot neh pun ai noticed masa ai tengah mandi
di kuis-kuis pun memang tak mahu hilang
rupanya ia adalah a very thin layer of skin
yang telah menutupi salur alir keluar susu
so kena la cucuk untuk memberi laluan pada susu 
supaya ia dapat keluar dengan jayanya
selain itu
cuba dan cuba untuk terus terus direct breast feed 
walopun rasa tak selesa dan sakit
insyaAllah masalah itu akan berkurang dan hilang




picca-googled!



nota kaki: sekarang susu seakan merudum
selepas mengalami mastitis/bengkak susu
so tengah praktikkan power pumping
iaitu pump 10 minutes - rest 10 minutes then pump again 10 minutes
berulang kali
lakukan dalam masa satu jam
insyaAllah ia akan merangsang susu
supaya sentiasa penuh kembali
caiyokkkkkkkkkkkkkkkkk!!!





6 comments:

Mirza said...

salam,
sy pun dapat mastitis..
susu merudum,1-2 aun saja sebelah...
lps awak praktikkan power pumping tu, berkesan x?
Thanks.

elise said...

ai buat berkesan, cuma ianya mungkin amik masa 1-2 ari utk bebetul pulih...

veesakura said...

White spot tu skin ke? Puas i dok gobel2 nk ilangkn tp x ilang. kna cucuk ngan jarum ya. ada white spot tu,kira ada mastitis ke? Thanks tlg jwb. bru jumpa blog u sbb search psl white spot nih

elise said...

memang tak hilang...ai dulu pun puas kebek2 benda putih tu memang tak mau ilang...apa yang ai search info kat internet mmg kena cucuk ngan jarum, kalau u ngeri nk wat sendiri, mebi kena pegi jumpa doktor kut...hehehehehe, tapi hygiene first ya, pastikan jarum dah disteril terlebih dahulu...

dan lagi, kekadang white spot tu akan berulang2 kali berlaku, memang jadi geram, kecewa dan sebagainya...tapi once susu dah mula kuar seperti biasa, mastitis dah takde, white spot tu takkan muncul lagi dah... ;)

veesakura said...

Tu ar. mcm scary plak nak cucuk sndri. tp.nk p jumpa doc,lmbt plak. ye ar,dlm pntng ni xleh nak kuar sndri2. huhu.

elise said...

huhuhuhu...memang kena bertabah kalau nk beri baby susu badan secara eksklusif...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...