FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

24 July 2012

Sambal Taun Kulit Lembu



pronunciation bagi sebutan taun tu adalah macam kita sebut tahun tapi without H, not ta-un, which is bunyiknya dah macam satu disease pulop...

hurmmmmmm, ni bukan kes pelik tapi benar, tapi ianya memang benar benar dan tiada kepelikan berlaku disitu...bagi orang yang tak pernah makan kulit lembu, mesti macam macam reaksi diberi, tapi PLEASE jangan nak kata euwwwww, jijik or seangkatan dengannya...kena ingat, sesetengah perkara yang kita tak makan itu adalah makanan seseorang, lagi pun ianya HALAL what, len la kalau ianya haramkan? tapi do i care kalau orang tak suke? yang penting ai loike! dan yang bestnya, mr. hubby yang selama ni tak kenal makanan sambal taun, apatah lagi kulit lembu boleh jadi ketagih...pantang mak atau abah ai buat, mesti bisik kat ai suh tapau bawak balik rumah sikit...hewhewhew...comel! laki sapa la tu kan? :-)

anyway, ai dun have the recipes...plus ai dunno how to make this dish...yang ai tahu is, order dari mak and abah jer la...kang ai tere masak sambal taun, tak leh la nak bermanja request dari mak pulop...uhuks! excuses! yang pasti, sambal taun ni, kalau banyak cili api makin pedas, makin menyengat, makin berair idung makan, dan makin besh...dan yang utama kena ada is lengkuas, nak lagik lengkuas muda, perghhhhh, sedapppp dan syok wooooo, ai slalu makan lengkuas muda tu, kalau yang tua, tak payah la...tahu je la cemana kerasnya lengkuas tu kalau tua, so kalau masak ni, make sure letak lengkuas muda, selain sedap, buang angin uols! hewhewhew...

kenapa namanya sambal taun? yer la ni versi javanese...taun is tahun...sambal ni even pakai santan, memang tahan lama...i think cili api dan lengkuas tu yang memainkan peranan yang besar bagi memastikan ianya bertahan lama...tapi, sllaunya sambal taun ni tak sempat nak simpan lama pun, kejap je licin licau! ahaksssssssss!!!

apa pun menu ni dapat menaikkan selera makan pada waktu sahur ai and mr. hubby...nyummmssssssssss!

Published with Blogger-droid v2.0.6

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...