FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

06 January 2013

Tea Time...Cekodok Pisang!

hahahaha...amponkan diri ai kalau tetiba asik up entry pasal makan kali kedua berturut-turut...ni namanya gian ke dapur...actually ai memang lamaaaaaaaaa tak main masak-masak nih...since ai pregnant, memang kitchen off! ai tak tahan bau dapur yang pelbagai...bau bawang, bau ikan bilis, bau minyak gorengan, bau tanak nasi, segala bau dapur ai benci, setiap kali ai pregnant, memang penyakit yang ini mr. hubby dah pahammmmmm sangat! 3 kali ai pregnant, 3 kali jugak la perasaan macam ni ada *agaknya pregnant anak lelaki begini kut, bahahahahaha!* lepas tu bila ada baby, mr. hubby pulak kata ai perlu concentrate menjaga baby, wah wah wah...umpama lesen besar tayah masuk dapur bila beranak kecil ni...yer la bukan apa, mr. hubby pun faham...bila ai ke dapur nanti si kecil tu mula la nak merengek itu ini, nak susukan dia, nak tidokan dia, nak berdokong saja la...mungkin mr. hubby takmo tengok ai kalut kejap ke dapur, kejap nak tengok anak...*sayanggggg jugak mr. hubby kat ai kan...ehhh, berani tak sayang ai? bahahahahaha...* so kebanyakan menu adalah tapau from kedai, atau makan diluar, atau pesan makanan yang boleh membuat penghantaran atau sesekali masuk dapur pun cuma menu simple - ayam goreng atau telor dadar atau sup sahaja...bahahahahaha...yupe, sesimple itu...

so bila yang baby itu dah mula membesar, sudah boleh bermain bersama abang-abangnya, yang cuma sesekali merengek...takkan ai buat tak reti takmo masuk dapur kan...hehehehe, lagi pun as mommy, as wifey ai gian jugak nak memasak untuk theyols! ai pun suka sangat kalau air tangan yang ai buat tu, mr. hubby makan bertambah-tambah...anak-anak pun makan berselera...happy sangat, satu perasaan yang tak boleh ai ceritakan... :-)

okey la tammo merepek sangat, ai share resepi ai...bukan apa, kut la satu masa nanti anak/cucu ai nak tahu apa resepinya...senang la ai jawab...masuk la blog mommy/granny....wah wah wah...granny uols, mampu? bahahahaha...

resepi cekodok pisang
==================

bahan-bahan
pisang yang telah masak ranum - terpulang nak banyak mana
tepung gandum - disesuaikan dengan kuantiti pisang
1 sudu teh serbuk baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
4-5 sudu besar gula
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

cara-cara
lecek pisang hingga hancur
masukkan bahan-bahan lain
kacau hingga rata/sebati
panaskan minyak dan goreng sehingga keemasan
angakt, toskan, hidang dan selamat menjamu selera :-)

Published with Blogger-droid v2.0.8

2 comments:

Farah Waheda Wahid said...

cekodok pisang memang sedap!!! opkoss ler... masakan air tangan isteri yang terbaekkkk! ^_^

elise eijal said...

farah waheda wahid,
cekodok ni all time pebret! bahahaha...air tangan isteri/ibu pengikat kasih sayang seisi keluarga...kikikikiki :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...