FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

13 February 2013

Penyambungan Nama Isteri & Suami



googled!




NAMA...
sesuatu yang penting supaya orang kenal kita dan kita dapat kenal orang. 
Setiap manusia ada nama masing2
walaupun nama sama tapi orangnya tetap berbeza.

Sekarang menjadi trend,
ramai wanita muslimah yang telah bernikah 
akan menisbatkan (mencantumkan) namanya dengan nama suaminya.

Contoh : Aisyah telah bernikah dengan Amiruddin
kemudian memakai nama "Aisyah Amiruddin".

Dalam ajaran Islam
HUKUM PENAMAAN adalah hal yang penting.
Setiap lelaki atau perempuan hanya dibenarkan menambahkan 
"NAMA AYAHNYA" sahaja dibelakang nama.
HARAM menambahkan nama lelaki lain selain ayahnya di belakang namanya,
walaupun nama tersebut adalah nama suaminya.

Dalam Islam,nama lelaki di belakang nama seseorang bererti keturunan 
atau anak daripada lelaki tersebut.
Tempat tersebut hanya dibolehkan untuk nama ayah kandungnya (WALI) 
sebagai penghormatan anak terhadap orang tua kandungnya.

Berbeza dengan budaya barat (kafir)
Contoh : isteri Bill Clinton : Hillary Clinton nama asalnya Hlillary Diane Rodham
isteri Barrack Obama : Michelle Obama nama asalnya Michelle LaVaughn Robinson

Hadith mengenai perihal nama
Rasulullah s.a.w telah bersabda :

"Barangsiapa yang mengaku sebagai anak selain ayahnya atau menisbatkan dirinya kepada yang bukan walinya,maka baginya laknat Allah,malaikat dan segenap manusia.Pada Hari Kiamat nanti,Allah tidak akan menerima darinya ibadah yang wajib mahupun yang sunnah"
(HR. Muslim dlm al-Hajj (3327) dan Tirmidzi)

sumber











terus cecepat tukar nama ulos
maklum la ai jahil sebelum ni
tak ada pengetahuan, dan tiada siapa yang maklumkan ianya salah
so sekarang ai dikenali sebagai elisa hamin
*sebelum ni ai pakai nama elise eijal*
tu nama sebenar ai dan nama ayahanda ai
sebelum ni tak de niat untuk mengetepikan nama abah sendiri
huhuhuhuhuhuhu
apa pun uols still leh panggey ai elise or call me elisa :)

10 comments:

Intan Azham said...

ayorkk.. tatayorrkk... ekekekek..!
sib baik nama ai Intan Azham :P
x per elise, dh tau terus tukar...
jgn jadik org yg DEGIL...
even dh tau tp x nk gak tukar2...
peaceee...! :D

elisa hamin said...

intan azham
erkkk, ai tak le sedegil tu...huhuhuhuhu

noor liyana said...

tu semua ikut barat letak nama suami kat belakang..org kitamemang cepat terpengaruh dgn budaya barat..kita doakan yg belum tukar lg tu supaya berubah..semoga mereka semua dpt tau hukum mencantumkan nama nie

elisa hamin said...

noor liyana
at first ai suke-suke letak nama mr. hubby...bukan ikut barat tapi konon nama ai bermula E, nak jugak buh nama kedua dengan pangkal E...tu yg came out with the idea elise eijal...huhuhuhu...

alhamdulillah, dah diberi pengetahuan dan pendedahan jua kesedaran sebelum terlewat...

Hatimi Tahirruddin said...

ooh sudah tukar la ye skang...hehe selamat berkenalan elisa hanim...

elisa hamin said...

hatimi tahirruddin
yupe, suda tukar la...elisa hamin, not hanim..ihiks...mari berkenalan semula dengan menggunakan identiti ai yg baru...bahahaha!

siti farishah An said...

thumbs up!

elisa hamin said...

siti farishah
hew hew hew...*gelak tutup mulut*

Inazz said...

alamak..camner nak tukar nama kat blog plak..adeiii lahaii.....dah bersambung terus nama...

elisa hamin said...

kak inazz
hehehehehe, nanti ai tolong nujumkan caner nak wat yer...kikikiki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...