FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

02 May 2013

Ikan Tenggiri Masak Kicap



malasnya kalau kena pergi kursus nih...nak lagi waktu suntuk dah dekat pilihanRAYA...series feeling dia macam nak sambut hari raya, tak sabar nak balik kampung...okey, itu mungkin perasaan ai jer, never mind...ai just nak share resepi ikan tenggiri masak kicap, masak laju-laju pagi tadi...fuhhhhhhh, terasa superwoman pulak, puiiiiiiiii! propa lebey  ni

apa pun jom tengok resepinya


bahan-bahan
-------------------
kepingan ikan tenggiri
kicap
3 bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 biji lada merah - hiris
serbuk lada hitam
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
air
garam
serbuk kunyit
minyak


cara-cara
------------
lumurkan garam dan serbuk kunyit pada kepingan ikan tenggiri, kemudian masukkan ikan ke dalam minyak yang panas...goreng sehingga garing sedikit...angkat, tos dan ketepikan
panaskan kuali, letakkan sedikit minyak untuk menumis, tumiskan bahan yag dihiris bersama bunga lawang, kulit kayu mais dan buah pelaga serta serbuk lada hitam sehingga naik bau...masukkan kicap dan biar didih kemudian masukkan air serta kepingan ikan yang telah digoreng tadi...perasakan dengan garam jika kurang masin, tp ai jarang letak garam sbb kicap sedia masin, dan ikan pun dah bergaram, tp ikut individu, terpulang manatahu ada yang kuat masin...kacau sebentar dan boleh matikan api dan sedia untuk dihidang dan dimakan...

okey, selamat mencuba :-)



Published with Blogger-droid v2.0.8

2 comments:

Farah Waheda Wahid said...

tiba2 cam teringin pulak ai nak rasa air tangan u dear...

elise hamin said...

farah waheda wahid
ahahahahaha, gambar tu tak menggambarkan tahap kelazatannya...mih mih mih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...