FALL IN LOVE WITH MORE FREE TEMPLATES! CLICK HERE TO GET YOUR OWN SMITTEN BLOG DESIGN... »

ADVERTISEMENT

13 June 2013

Ikan Siakap Masak Sambal Lemak Berkrim



ini bukan menu malam tadi...tapi menu 2 hari lepas, biasalah blogger kurang kental nih, nak update selalu pun kena tengok mood...hahahahahahahaha...

resepi baru ai la kunun-kununnya...ai ni mandai jer bubuh nama resepi begitu...hantammmmmmmmmm! yang penting rasa dia super duper sedap! ehhhhhh, ai tak cakap mohong neh, cakap mesjid nih wooooo...cer uols try  buat dulu...yang ai tahu, kalau ai masak ni sure mr. hubby makan dengan berselera dan banyakkkkkkkkkkkkkkkkk gitu...masakan ni pun tak pedas, sebab ada susu yang sudah sedia lemak manis berkrim tu...

tammo tulis panjang banyak sangattttt...tengok gambar ikan ni, berderau bergelora napsu makan ai...bukan boleh tengok makanan...agagagagagagagagagaga


apa pun, inilah dia resepi ikan siakap masak sambal lemak berkrim

bahan-bahan
---------------
-ikan siakap yang dilumur dengan garam dan kunyit dan telah digoreng
-2 ulas bawang merah - hiris
-2 ulas bawang putih - hiris
-1 inci halia - hiris
-3 sudu cili kisar
-1 biji tomato - potong baji
-1 biji bawang besar - potong bulat
-1/2 cawan susu segar- ikut la suka uols, sebab ai main boh jer, ai beli susu marigold rendah lemak
-garam
-minyak


cara-cara
-----------
-panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga naik bau
-masukkan cili kisar, masakkan sehingga pecah minyak
-masukkan susu, kacau sebentar
-masukkan tomato dan bawang besar
-perasakan dengan garam
-tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi
-siap dan sedia dinikmati



nyumssssssssssssssssssssssssss!














Published with Blogger-droid v2.0.8

6 comments:

Sidratul Muntaha said...

oo
ltk susu..
mati - mati ingat letak santan..
hiihh..
bese2 pun klu nasi dlm periuk licin..
sedap la tu..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

makan lagi2 nasi panas..fuh! huhu pakai susu sihat dari santan, bagus amalkan pemakanan yang sihat..hehe

Hatimi Tahirruddin said...

hehe terbaik siap lemak berkrim tu....mesti best ni... :)

xila xotmy said...

nyummehhh letak susu la ganti santan yg belemak tuh huhu

zana fahmi said...

Salam Elise, kalau tak sedap confirm tak beli lagi ikan siakap tu kan? tengok rupa pun dah tau sedap.

elise hamin said...

sidaratul muntaha
yupe, letak susu HL tu, aroma masakan pun jadi lebih sedap...ini pendapat ai sendiri la



nurshakira abdul halim
tak sihat juga kalau ngadap nasik 3 pinggan...kwang! kwang! kwang!



hatimi tahirruddin
best sangat tau...orang lelaki pun patut cuba masak nih!



xila xotmy
memang super duper nyummmeeeeeaaahhhh...gituuuuu...hehehehehehe



zana fahmi
confirm sedap...ai gerenti, dabel thumbs up! hahahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...